foot scanning
Vonde bein? Vonde knær og hofter? Skjev storetå?
Publisert: 17.09.2015
Problemer med smerter i føtter, knær, hofter og/eller skjeve tær skyldes veldig ofte feilstillinger i selve foten. Men dette kan gjøres noe med!

I følge undersøkelser som er foretatt har opptil 75% av befolkningen en eller annen form for feilstilling i føttene. Feilstillingene er arvelige eller de har oppstått med tiden. Harde, jevne underlag og fottøy passiverer ofte musklene i fotbladet som har til oppgave å støtte fotbuen og holde foten i riktig stilling.

Overpronasjon

Overpronasjon er den overlegent vanligste feilstillingen i foten. Når ankelleddet under steget beveger seg for mye innover, snakker vi om overpronasjon. Enkelte oppdager overpronasjonen på skoene, hvor sålen med tiden blir mer slitt på innsiden. En Gaitscan fotanalyse avslører konkret feilstillingen og mange blir ofte overrasket. Kunnskapen om egne føtter er ofte minimal. Ved overpronasjon vris hælbeinet innover, den langsgående fotbuen synker ned, leggen, lårbeinet og hoften vris innover og gjør at hoften bøyes framover. De vanligste skadevirkninger som dette medfører er strekkskader og betennelser i fotsålens senekappe, smerter midt i foten, akillesseneplager, beinhinnebetennelse, smerter på innsiden av kneet, slimposebetennelser i hoften og skjev storetå.

Supinasjon

Supinasjon er det motsatte av overpronasjon, dvs. ankelleddet beveger seg for mye utover. Dette hindrer den normale rotasjonen til ankelleddet eller pronasjonen. Supinasjon svekker fotens naturlige støtdempende evne. 

Ved supinasjon vris hælbeinet utover, den langsgående fotbuen er ofte for høy, leggen, lårbeinet og hoften vris utover og gjør at hoften bøyes bakover. De vanligste skadevirkningene er ryggsmerter som følge av økende støtkrefter og økende pronasjon midt i fotbladet, hvilket forårsaker strekkbelastning på musklene.

Gaitscan-konseptet er basert på en individuell fotanalyse

Foten din er i kontakt med bakken i ca 0,8 sekunder når du går og ca 0,25 sekunder når du løper. Ved en tradisjonell undersøkelse vil man prøve å se fotens avvikling med det blotte øyet, noe som i praksis er umulig. I løpet av mindre enn et sekund skal man kunne se og oppfatte alle feil, når de skjer, hva som skjer og helst hvordan de skjer, - ikke bare i foten men også langs hele den kinetiske kjeden opp til korsryggen. Dette er selvsagt for vanskelig selv for den mest erfarne behandler. Mange terapeuter benytter seg av video til dette dette, noe som er bedre enn visuell observasjon, men fremdeles blir det bare bakfra og/eller fra siden en ser hva som skjer. En slik undersøkelse sier dessverre ikke noe om trykket under foten, eller når og hvordan dette endrer seg i løpet av et steg.

Gaitscan systemet er designet til å ta 300 bilder i sekundet og KAN derfor kartlegge, med stor nøyaktighet, hva som faktisk skjer med føttene dine når du går. Vi som kiropraktorer er også utdannet til å tolke en slik undersøkelse på bakgrunn av vår omfattende utdanning innen biomekanikk.

Basert på resultatet av en slik fotanalyse, kan vi avgjøre om du vil ha nytte av å bruke spesialtilpassete innleggsåler. Sålene vil korrigere fotavviklingen slik at når du går/står så vil du få belastningen mer " på rett sted til rett tid". Mange opplever store positive endringer med skikkelige innleggsåler.

Kontakt oss i dag om DU ønsker å ta en fot-og gangeanalyse!

 
 
 
facebook
www.ryggraden.no
Hetlandsgata 9, 4340 Bryne (inngang C)
Postboks 398, 4349 Bryne
Org.nr. 994 231 235
Telefon: 994 00 026
E-post: post@ryggraden.no